Értekezés a rendőri szervek szervezeti kultúrájára vonatkozó elméleti alapkutatásról (Belügyi Szemle, 2021)
Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk különböző szakmai kiadványokban, folyóiratokban, konferenciákon, de a média különféle riportjaiban is a szervezeti kultúra kifejezéssel. Tény, hogy fokozatosan egyre több szervezet foglalkozik a szervezeti kultúra kérdéseivel, mert megértették, hogy a szervezeti kultúra fontos szerepet játszik a szervezetek életében. És nemcsak szervezeti stratégia megfogalmazásában, célok kitűzésében vagy döntések meghozatalában, hanem küldetésük teljesítésében, imázsuk megalkotásában és átfogó működésében is az egyre mélyülő globalizáció által sújtott mai dinamikus időkben. Ezért is foglalkozik a szerző kutatásaiban a szervezeti kultúrával, a bemutatott cikkben konkrétan a rendőri kultúrát vizsgálja. A szerző a rendőri kultúrát a szervezeti kultúra sajátos típusaként jellemzi, amely a rendőri működés szempontjából fontos funkciókat és küldetéseket lát el. A szerző más típusú szervezetekkel analóg módon meghatározza a rendőri kultúrát, mint társadalmilag tipikus nézetek, attitűdök, normák és értékek összességét, amelyek meghatározzák a rendőri magatartás modelljeit, a társadalommal és a rendőri szervezettel való kapcsolat modelljét. Rámutat, hogy a szervezet más kultúráival általában hasonló jellemzők ellenére is vannak olyan sajátosságok, amelyek megkülönböztetik a rendőri kultúrát a többi szervezetétől. Ez adja az egyediségét. Minden szervezet számára prioritásként kell kezelni a jó szervezeti kultúrát, amelynek célja a maximális hatékonyság és siker. Ezért fontos, hogy kutatások során ismerjük meg jelenlegi állapotát, és értékeljük pozitív és negatív aspektusait. A cikk az olyan kulcsfontosságú fogalmak megértésének elméleti alapjaival foglalkozik, mint a szervezet, a kultúra, a szubkultúra és a szervezeti kultúra. Ugyanakkor bemutatja ennek a jelenségnek a rendőrség környezetében történő vizsgálatának elméleti alapját.
Keywords: szervezet; kultúra; rendőri szervezet; rendőri kultúra