Spanyolország, Madrid: turizmus és biztonság?! (Belügyi Szemle, 2020)
A turizmus a világ minden jelenségéhez kapcsolódik, világméretű társadalmi jelenséggé vált. A turisztikai desztináció biztonsági helyzete hangsúlyos tényező egy utazási döntés meghozatalakor, mivel az a turizmus komplex rendszerének köztudottan fontos alapja. A turista felelős azért, hogy minden releváns információval rendelkezzen a felkeresni szándékozott úti célt illetően, a felkeresett úti cél pedig, hogy megadja azt. Azonban a világban zajló események nemcsak a turistákat, hanem a rendészeti szerveket is kihívás elé állítják. A tanulmány célja, hogy röviden bemutassa Spanyolország, különös tekintettel Madrid turizmusbiztonsági helyzetét, melyet a madridi magyar konzulhelyettessel készített helyszíni interjúm és az ott töltött hetek tapasztalatai egészítenek ki. Be kívánom bizonyítani, hogy a tanulmányomban leírt negatív körülmények ellenére, úgy, mint a tüntetések, zavargások, kommunikációs nehézségek és egyéb turistákat érintő problémák, Spanyolország turizmusának volumene töretlen.
Keywords: turizmus; turizmusbiztonság; konzuli hivatal; Madrid