Gondolatok a sportrendészet jelenlegi helyzetéről (Belügyi Szemle, 2020)
A jelen tanulmány a futballhuliganizmus eseteit, és azok előzményeit vizsgálja, az utóbbi néhány évtized tragikus eseményeit és stadion katasztrófáit, amelyek felhívták az ilyen jellegű események biztosításában érintettek figyelmét arra a tényre, hogy a jelenlegi gyakorlatot meg kell változtatni, és új jogi normák létrehozására lenne szükség. A tanulmány bemutatja a Taylor-jelentés fontos állításait, amelyeket az események biztosításának gyakorlatában Magyarországon is átvettek. Taylor megállapította, hogy nincs olyan kizárólagos módszer, amely a tömeg viselkedésének kezelésével kapcsolatban teljes biztonságot tudna nyújtani, és a rendészeti feladatokra történő összpontosítás helyett az „integrált”, ’holisztikus’ megközelítést alkalmazta. Felfedezte, hogy nem praktikus, és nem is lehetséges a futballhuligánokat csupán jogi eszközökkel leállítani, és úgy vélte, hogy fejleszteni kell a kommunikációt a klubokkal és a szurkolókkal, valamint a médiával. Mára mindegyik javaslata bevezetésre került. A javaslatainak megjelentetése óta a sporteseményeket biztosítók megpróbálják a társadalom alapértékét jelentő rendet biztosítani.
Keywords: sportrendészet; futball huliganizmus; tömegpszichológia; beléptetés