Li-ion akkumulátoros gépjárművek tűzoltástaktikája: Cserefelépítményes hordozójárművek hazai bevethetőségének vizsgálata elektromos és hibrid meghajtású személygépjárművek tüzeinek oltásánál (Belügyi Szemle, 2020)
Napjainkban a közúti közlekedés egyik legnagyobb kihívásának tekinthető a zéró emissziójú járműmeghajtási módok fejlesztése. A tisztán elektromos vagy hibrid járművek száma folyamatosan növekszik a közutakon. Külföldi és már hazai tűz- és káresetek is példázzák ezen járművek veszélyforrásait, a velük kapcsolatos beavatkozás nehézségeit. A folyamatosan fejlődő akkumulátortechnológia mellett szükség van a biztonság, a tűzbiztonság területének fejlesztésére is, éppen ezért fontos vizsgálni, hogy a Li-ion akkumulátorokkal rendelkező személygépjárművekkel kapcsolatban hogyan alakul a tűzoltói beavatkozást igénylő események felszámolása. Ezért szükséges olyan beavatkozási módszerek, műszaki megoldások keresése, melyekkel a beavatkozás ideje csökkenthető, a tevékenység passziválható, az erők, eszközök igénybevétele minimalizálható, a közúti forgalomra kifejtett hatása csökkenthető.
Keywords: Li-ion akkumulátor; hibrid jármű; visszagyulladás; tűzoltói beavatkozás