A budapesti hivatásos tűzoltóság története 1870–2020 (Belügyi Szemle, 2020)
A magyar hivatásos tűzoltóság idén ünnepli 150 éves jubileumát. Az évfordulót 1870. február 1-jétől számítjuk, amikor megkezdte működését a fővárosban az ország első hivatásos tűzoltósága. A szerző a fővárosi hivatásos tűzoltóság másfél évszázadát mutatja be, kitérve a megalakítás körülményeire, korszakonként ismertetve a szervezeti és a műszaki fejlődés fontos állomásait. A történeti áttekintés tartalmazza a kiemelkedő személyiségeket és az emlékezetes tűzeseteket is. A közlemény a 2020. február 3-án a Belügyminisztériumban megrendezett ünnepi konferencián bemutatott előadáshoz kapcsolódik, melynek gazdag képanyaga teszi teljessé a 150 év bemutatását, azonban a jelen közleményben terjedelmi okokból nincs lehetőség a megjelenítésére.
Keywords: hivatásos tűzoltóság; főváros; tűzőrségek; tűzoltó eszközök