A diagnózisalapú felzárkózási stratégia és annak végrehajtása: Interjú Vecsei Miklós felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztossal (Belügyi Szemle, 2020)
Vecsei Miklóssal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökével, egyben a diagnózisalapú felzárkóztatási romastratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztossal folytatott beszélgetés során akaratlanul is nagyon sok aktuális és egyben égető problémát érintettünk. A beszélgetés során a felzárkóztatáson, s annak konkrét megvalósításán kívül olyan komoly gondok is előkerültek, mint a családon belüli erőszak, konkrétan a férfiak nőkkel szemben tanúsított viselkedése. Vecsei Miklósnak mindenre volt egy valódi története, amely igazán hitelessé tette az általa elmondottakat, és kiderült, hogy az elfogadhatatlan helyzeteket is – amikor csak lehet – nagyon sok szeretettel és derűvel igyekeznek megoldani, mert tapasztalatai szerint nem is lehet máshogyan. Személyében közelebbről megismerhettünk egy olyan embert, aki minden esetben a megoldásokat keresi, nem fél a problémák elébe menni, és mindenek felett vállalt célja, hogy tényleg a lehető leggyorsabban és hatékonyan segítsen a rászorulókon, de úgy, hogy ők ne csak elfogadják a feléjük nyújtott kezet, hanem a lehetőségekhez mérten aktív alakítói legyenek saját sorsuknak. Miért jó, hogy a belügyminiszter felügyelete alá került a felzárkóztatási program végrehajtása, mit jelent a diagnózisalapú felzárkóztatás, mekkora a társadalom felelőssége, mindezekre választ kaptunk az interjú során, amelyet Hornyik Zsuzsanna készített.
Keywords: diagnózisalapú felzárkózási stratégia; interjú