A rendőri intézkedésekről készült kamerafelvételek szervezeti kultúrára gyakorolt hatása (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A tanulmányban szociológiai szempontból közelítik meg a szerzők a rendőri intézkedésekről készült felvételek felhasználásának gyakorlatát, bemutatva annak előnyeit és hátrányait egyaránt. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának tájékoztatása szerint testkamerákat tesztelt a rendőrség. A rendőrségi testkamerák bevezetése nemcsak technológiai újítás, hanem olyan változás is, amely jelentősen befolyásolhatja a rendvédelmi szervek szervezeti kultúráját. Ennek okán jutottak a szerzők arra, hogy megvizsgálják, milyen hatása van a kamerafelvételeknek a rendőrség szervezeti kultúrájának alakításában.Módszertan: A téma feldolgozásához a vonatkozó nemzetközi szakirodalom áttekintése, elemzése, valamint a hazai tapasztalatok és a szerzők gyakorlati munkájuk során szerzett személyes tapasztalásaik nyújtottak segítséget. A témát szociológiai aspektusból közelítették meg.Megállapítások: A tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy az „új láthatóság” és a rögzített felvételek felhasználásának tekintetében elegendő kutatás áll rendelkezésre, így hazánkban a testkamerák bevezetése előtt azok áttekintése és felhasználása elengedhetetlen.Érték: A vizsgálat eredményei nemcsak a rendőri munkában, hanem a rendészeti szakemberek oktatásában és továbbképzésében is hasznosíthatók.
Keywords: láthatóság, szervezeti kultúra, rendőri intézkedés, elszámoltathatóság