Caesar non supra grammaticos, avagy a szakvélemény büntetőbírói értékelésének menete (Belügyi Szemle, 2011)
A specializált tudás növekvő jelentősége új kihívás elé állítja a bíróságokat: a bírák többé nem támaszkodhatnak kizárólag jogi ismeretekre. A tényállás feltárásakor a szaktudás is figyelembevételt igényel. Fontos kérdés azonban, hogy a bíró miként juthat hozzá ezekhez az elengedhetetlen információkhoz, ha az igazságügyi szakértő véleményével szemben kétség merülhet fel. A szakértői bizonyítási eljárás végső célja az, hogy a bíró megőrizze az igazságügyi szakértő véleményének értelmezésére vonatkozó döntési jogosultságát.
Keywords: szakértő; szakvélemény; bíró