Az egyenlő bánásmód szociológiai fogalmáról (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: Az államtudomány a jogtudományon kívül számos más tudományterületet is tartalmaz, például a szociológia, a pszichológia, vagy a gazdaságtudományok területét, melyek olyan szempontrendszereket hoznak az egyenlő bánásmód vizsgálatába, melyek a közszolgálatot több oldalról, tehát reálisabban láttatják. A szerző kutatásában el kívánt szakadni szubjektív előfeltételezéseitől, és reagálni kívánt egyes kutatók olyan feltételezéseire, megfogalmazásaira, mely a fogalom szűkítésére, szükségtelenségére, vagy annak egyoldalú bemutatására vonatkoznak. A szerző a cikkek fogalomemlítéseit tématerületeknek megfelelően csoportosította, hogy megállapítsa, mely területeken és milyen relációkban fordulhat az elő. Célja volt annak is a megállapítása is, hogy ezek a kapcsolatok milyen hatással vannak a fogalom alkalmazhatóságára, illetve képet akart kapni arról is, melyek azok a problémák, amelyek a jelenkor kutatóit ezzel a fogalommal kapcsolatban foglalkoztatják.Módszertan: A szerző kísérletet tett az egyenlő bánásmód fogalmának naturális definiálására, mégpedig oly módon, hogy a jelzett fogalom legfrissebb kutatásokban való előfordulását vizsgálta. Kutatásában a Google keresőmotorját használta, szándékosan nem vette figyelembe a cikkek vizsgálatában az egyetemek rangsorát, a kutatók egyetemi előmenetelét, tekintélyét vagy más preferenciákat. Nem akarta e fogalmat indokolatlanul színesíteni sem, a cikkek leválogatása a keresőmotor szerinti sorrendet követte.Megállapítások: A kutatások általában két nagy problémával küzdhetnek: az egyik az, hogy nincs a kutatáshoz megfelelő számú adat. A másik, hogy olyan nagyszámú adat található a tématerületen, hogy annak feldolgozása hónapokat, esetleg éveket vehet igénybe, a kutató rendelkezésére álló tudás és technológia függvényében. A közszolgálatban, annak kötöttsége miatt, az egyenlő bánásmód vizsgálatában egyik irányból négypólusú, állami, munkaadói, tisztviselői kötelezettségekben, valamint a tisztviselők és a közszolgáltatásokat igénybe vevők kapcsolatában érdemes az egyenlő bánásmódot vizsgálni, illetve az vizsgálható a jogszabály megfelelőségének szempontjából is. E négy pólus elvileg bővíthető felügyeleti és végrehajtási hatóságok, érintett személyek és csoportok, civil társadalom, nem kormányzati szervek kategóriáival is.Érték: E kutatás az aktuális trendnek megfelelően az egyenlő bánásmód kutatási területeinek meghatározását célozza oly módon, hogy áttekinti a legfrissebb kutatásokat. A szerző megállapítja, hogy az egyenlő bánásmód fogalmi előfordulása napjainkban legalább politikai, jogi, pszichológiai és technológiai szemléletre osztható, melyekkel a közszolgálat klasszikus kötelezettséget figyelembe vevő szemlélete (állami, munkaadói, tisztviselői kötelezettségek, valamint a tisztviselők és a közszolgáltatásokat igénybe vevők kapcsolata) bővítendő legalább az egyenlő bánásmód politikai, jogi, pszichológiai és technológiai szemléletével, még akkor is, ha ezek a kategóriák egymásba fonódhatnak, illetve egymás részhalmazait alkotják.
Keywords: bánásmód, egyenlő, fogalom, állam