A katasztrófavédelmi kutatások eredményei és fejlesztése a rendészettudomány rendszerében (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A tanulmány elkészítésének célja elemezni és értékelni a katasztrófavédelmi kutatás és fejlesztésének főbb eredményeit és tapasztalatait, amelynek alapján meghatározni a jövőbeni fejlesztési irányokat.Módszertan: A tanulmány keretében elkészített hatásvizsgálat szakterületenként bemutatja a katasztrófavédelmi kutatás és fejlesztés jellemzőit, továbbá strukturált javaslatokat tesz a feltárt kutatási problémák megoldására.Megállapítások: A rendészettudományi kutatások részeként végzett katasztrófavédelmi tudományos tevékenység eredményei lehetőséget biztosítanak a katasztrófavédelemi igazgatás jogi szabályozási, szakmai, műszaki alapjainak a tudományos fejlődés trendjeinek megfelelő módon történő korszerűsítésére.Érték: A tanulmány keretében feldolgozott katasztrófavédelmi kutatási és fejlesztési tapasztalatok megfelelő alapot biztosítanak a vonatkozó társadalmi igényeknek történő magas szintű megfeleléshez.
Keywords: katasztrófavédelem; polgári védelem; tűzvédelem; iparbiztonság