Műtárgyak védelme a légiközlekedés során (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: A tanulmány célja, hogy megismertesse a műtárgyak légi úton történő szállításának sajátos védelmi szabályait.Módszertan: A tanulmány a légiközlekedés védelmét meghatározó nemzetközi és hazai jogszabályokra, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) egyezményeire, valamint az ezek alapján kidolgozott oktatási forrásanyagra támaszkodik.Megállapítások: A művészeti értékű tárgyak szállítása során a sérülések kockázatának lehető legalacsonyabb szinten tartása és a különleges védelmi szabályok megvalósulása érdekében több lehetőség is rendelkezésre áll. A műtárgyak szállítása során nemcsak a csomagolásból, mozgatásból adódó sérülések veszélyét, hanem a légiközlekedés védelmét övező átvizsgálásokhoz szükséges további mozgatásokból, bontásokból, csomagolásokból adódó újabb kockázatokat is figyelembe kell venni. A légiközlekedés védelmében a fő hangsúly a szállítmányokba történő tiltott tárgyak behelyezésének megakadályozásán van, mely érdeket a szabályok keretén belül össze kell hangolni a műtárgyak épségének megóvásával. Érték: A légiközlekedés védelmének szabályaival, céljával, valamint ezek gyakorlati megvalósításával sok tanulmány foglalkozik, viszont az áruszállítás területén jelentkező különleges árufajta, azaz a műtárgyak légi szállítása során jelentkező védelmi megoldások összefoglalásával kapcsolatosan – a szerző tudomása szerint – nem született még részletes elméleti tanulmány.
Keywords: műtárgyak szállítása; műtárgyak biztonsága; légiközlekedés-védelem; légiközlekedés biztonsága