Az alvási apnoe betegség kapcsán végzett vizsgálatok az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház Alváslaborban (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: Cél az obstruktív alvási apnoe szindróma (OSAS) diagnosztizálása, valamint a betegség súlyossági fokának meghatározása az AHI-index (egy alvásóra alatti légzéskimaradások száma) segítségével, valamint mérsékelt vagy súlyos alvási apnoe szindróma esetén megfelelő terápia beállítása.Módszertan: Az egészségügyi szűrés első állomása – alkalmassági vizsgálat során, kérdőívek segítségével – a háziorvosi rendelőkben zajlik. Akiknél ez pozitív eredményt ad, annak szomnológus által kiértékelt szűrővizsgálat elvégzése szükséges. Amennyiben mérsékelt vagy súlyos alvási apnoe szindróma merül fel, akkor további vizsgálat, terápia beállítása javasolt alvásdiagnosztikai központban. Ebben az esetben a leginkább ajánlott kezelési mód a légsín terápia, amely a CPAP (continous positive airway pressure) vagy BiPAP (bilevel positive airway pressure) készülékkel érhető el, amely folyamatossá teszi a légzést az alvás során, és zavartalan alvást biztosít.Megállapítások: Az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház Alváslaborjában 2015 és 2022 között 26 897 beteget vizsgáltak disszomniás tünetekkel poligráfiás vagy poliszomnográfiás eszköz segítségével, akik közül 23 566 (88%) betegnél igazolódott alvási apnoe szindróma valamely formája (AHI: ≥5/óra). 9781 (42%) páciensnél indult CPAP vagy BiPAP terápia mérsékelt vagy súlyos alvási apnoe szindróma terápiás megoldása céljából.Érték: 2015 óta jelentősen csökkent a közlekedési balesetek száma, köszönhetően többek között az eredményes diagnosztikus és terápiás eljárásoknak.
Keywords: jogosítvány; szűrővizsgálat; alvási apnoe szindróma; légsín terápia