A megtérés útjai – felnőtt katekézis női fogvatartottak körében (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: A tanulmány a felnőtt katekézisben rejlő, női fogvatartottakat érintő, reintegrációra felkészítő többletlehetőségeket mutatja be. A tanulmány célja a hitoktatás támogató jelentőségének hangsúlyozása.Módszertan: Kvalitatív leíró-elemző kutatásunkban a történeti források mellett interjúk és önéletrajzi írások alapján a hitoktatás korabeli intézményes módszertanának történeti hátterét tekintjük át. Esettanulmányunkban a Márianosztrai Fegyház és Börtön alapításának történeti körülményeit, illetve a Vincés Nővérek által majd száz éven át folyó, kimondottan nők számára nemzetközi mintára szervezett nevelő és oktató munka jellemzőit vizsgáljuk.Megállapítások: Magyarországon már a 19. századtól figyelmet kap a női fogvatartottakkal való bánásmód, ebben az egyház, különösen a női szerzetesrendek közül az irgalmasnővérek áldozatkész szerepvállalása volt kiemelkedő. A nők oktatásának-nevelésének egyik jelentős útja a munkáltatás mellett a katekézisen át vezetett.Érték: A börtönben zajló fejlesztő munka hatékonyságáról keveset tudunk, de globalizált és zűrzavaros világunkban egy korábbról ismert és lényeges módszerhez, a tudatosan tervezett, pszichés támaszt nyújtó, erkölcsi értékeket közvetítő hitoktatáshoz nyúlhatunk vissza. Az esettanulmány segítségével női fogvatartottak sikeres reintegrációját támogató jó gyakorlatok kialakítása és alaposabb módszertani kidolgozása válik lehetővé.
Keywords: női fogvatartottak; sérülékenység; reintegráció; katekézis; Irgalmas nővérek nőnevelése