Rendőrségi adatgyűjtés és adatfelhasználás a profilalkotásban (Belügyi Szemle, 2022)
Jelen tanulmányban bemutatom a rendőri eljárásban beszerzendő adatok körét, valamint az adatgyűjtés szabályait, jogszabályi kereteit. A profilalkotás szempontjából kiemelt jelentősége van a kriminalisztikai adatoknak, hiszen e módszer megbízhatósága – többek között – a beszerzett adatok minőségén múlik. Így a jogszabályi keretek és kriminalisztikai ajánlások ismerete szükségszerű minden nyomozó és minden profilalkotással foglalkozó elemző egység számára. Ezen túl bemutatom a hazai profilalkotás múltját és jelenét, valamint említést teszek a jövőbeni fejlesztési irányokról.
Keywords: adatgyűjtés; adatfelhasználás; kriminalisztika; specifikus profilelemzés