Integritás a rendvédelem „SZEM”-ével – avagy a szilárd erkölcsiség rendvédelemspecifikus jellemzői a korrupciómegelőzés szolgálatában (Belügyi Szemle, 2021)
Ez a könyv, amelyet a kedves olvasó érdeklődéssel vesz a kezébe, nem megszokott stílusú, de tartalmát illetően elmondható, hogy egy jól kidolgozott tanulmánykötet. Maga a téma sem hétköznapi. A SZEM-modell kifejezésről sokaknak biztosan más jut az eszébe, s nem a szilárd erkölcsiség mérése kifejezés rövidítése. A tudományos életben ismeretekkel rendelkező kollégák viszont tudni fogják, hogy az Ajzen és Fishbein féle, a viselkedés (például egészségkárosító magatartások) bejóslására vonatkozó tervezett viselkedés elméletének egyik ismert modelljéről beszélünk, amelyet több területen is sikerrel használnak, úgymint a szociálpszichológiában, a közlekedéspszichológiában. A tanulmánykötetet és a kidolgozó munka dandárját dr. Malét-Szabó Erika és prof. dr. Münnich Ákos fogta össze, a tartalmi részeket többes szerzői minőségükben Münnich professzor debreceni egyetemi munkatársainak köszönhetjük. Ezek mellett pedig dr. Hegedüs Judit, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Magatartástudományi Tanszék vezetője a modell gyakorlati tapasztalatait ismerteti számunkra.
Keywords: integritás; szilárd erkölcsiség mérés; korrupciómegelőzés; kapacitásfejlesztés