Antikorrupció: Az MIT Essential Knowledge sorozat (Belügyi Szemle, 2021)
A MIT Press kiadó Essential Knowledge sorozatában megjelenő Antikorrupció című könyv kompakt, érdekes és naprakész információkat nyújt az olvasó számára. A kiadványt a téma egyik legelismertebb szakértője írta, olyan nyelven, amelyet a témában nem járatos laikusok is könnyedén megértenek. Így valóban felhasználhatók az egyes témakörök aktuális kutatási adatai és eredményei más szakterületek képviselői számára is. Manapság nem könnyű megtalálni a világhálón megszerezhető végtelen információhalmazban azokat az adatokat és összefüggéseket, amelyek egy adott témáról megbízható és koherens ismereteket biztosítanak. Az MIT sorozata ezt a hiányt pótolja. A széria jelen kötetének témája a korrupcióellenes küzdelem, és annak globális összefüggései. Az írás az antikorrupciós küzdelem jelenlegi eredményeit és helyzetét mutatja be. A jelenlegi téma aktualitását jól szemlélteti a Világbank ide vonatkozó becslése: „A világ nagy része korrupcióval fertőzött, Afrika, Ázsia és Latin-Amerika nagy részein az egy főre jutó éves GDP 3 százalékának eltűnik. Még Észak-Amerika sem védtelen. A Világbank szerint globálisan 1 billió vagy több dollárt veszít évente a korrupció miatt.” (Rotberg, 2020).
Keywords: politikai korrupció; megelőzés; esettanulmányok; vezetői kulcsszerep