(untitled) (Belügyi Szemle, 2020)
Pszichológiai értelemben az alkohol fogyasztás és az erőszakos viselkedés közötti ok-okozati kapcsolat tekintetében megoszlanak a vélemények (Bácskai, 2006). A kutatások szerint az alkoholfogyasztás növeli a bűnelkövetés kockázatát, és igen erős a kapcsolat az alkoholfogyasztás és az erőszakos bűncselekmények között. A jelen kutatás során felvetett kérdés viszont az, hogy milyen mértékben okozza az alkohol az erőszakos bűncselekmény elkövetését, és hogy milyen mechanizmusok játszanak szerepet az alkohol és az erőszakos viselkedés összefüggéseiben (Lévay, 2006).