(untitled) (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A sport és a bűnmegelőzés kapcsolatának bemutatása, alkalmazási lehetőségeinek ismertetése a bűnelkövető fiatalkorúak vonatkozásában. A szerzők tanulmányukban részletesen ismertetik az Aszódi Javítóintézetbe beutalt fiatalkorúak körében végzett kutatást, valamint bemutatják a sport pozitív hatásait, ismertetik a témához kapcsolódó sportjogi vonatkozásokat. Módszertan: A cikk szerzői a sportpedagógia és a bűnmegelőzés kapcsolatán keresztül a két szakterület egymásra gyakorolt hatásait vizsgálják. Bemutatásra kerül az Aszódi Javítóintézetben alkalmazott pedagógiai munka és annak továbbfejlesztési lehetőségei a sportpedagógia eszközeinek tudatos alkalmazásával. Megállapítások: A publikációban megfogalmazódik egy olyan együttműködési modell a (sport)pedagógus és a bűnmegelőzési szakember között, amely a közös cél elérését tartja szem előtt. Érték: Ez a tudományos vizsgálat és annak bemutatása hiánypótlónak tekinthető a sportpedagógia és a bűnmegelőzés kapcsolatrendszerében a már kriminalizálódott fiatalkorúakra vonatkozó eddig feltárt módszereket és eszközöket tekintve. A publikációban röviden bemutatásra kerülnek a kutatás várható eredményei, amelyek az elvárásokat tekintve előre vetítik a rendszeres sportolás pozitív hatását az érintett populáció magatartásváltozásra. A sportjogi vonatkozásokat is figyelembe véve hasonló tanulmány még nem készült.