(untitled) (Belügyi Szemle, 2025)
A könyvismertetés Mezey Barna Az első magyar börtönügyi törvényjavaslat című kötetét mutatja be, amely az 1843–44-es országgyűlés jogügyi bizottsága által kidolgozott, ám törvénnyé nem emelkedett börtönügyi plánumot tárja fel és értelmezi. A könyvismertetésben a szerző kiemeli a mű forrásgazdagságát, valamint azt, hogy a tervezet nem pusztán intézményépítési javaslat volt, hanem a börtönrendszer egészének kodifikációjára tett korai és koherens kísérlet. Mezey Barna munkája nemcsak történeti rekonstrukció, hanem a magyar büntetés-végrehajtási jog hosszú távú modernizációs ívének tudományos újraértelmezése, amely iránymutató a jogtörténet és kriminálpolitika szakemberei számára.