(untitled) (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A tanulmány bemutatja a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok belső bűnmegelőzési, bűnfelderítési faladatrendszerét, és az e területen megjelent, de a nemzetbiztonsági szolgálatok állományával szemben nem alkalmazható megbízhatósági vizsgálatot. Módszertan: A témával összefüggő szabályozás, tankönyvek és tanulmányok, statisztikai adatok, valamint egy 1948-ban végzett megbízhatósági vizsgálat alapján következtetések levonása. Megállapítások: A megbízhatósági vizsgálat nem illeszkedik bele a klasszikus elhárító tevékenység fogalmába, de leginkább oda sorolható. Azzal, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársaival szemben nincs helye megbízhatósági vizsgálat lefolytatásának, nem csökken a belső bűnmegelőzés, bűnfelderítés hatékonysága. A kifogástalan életvitel ellenőrzésnek a hatályos jogi környezetben csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal állománya tekintetében van jelentősége. Érték: A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok belső biztonsági és bűnmegelőzési tevékenységét, a megbízhatósági vizsgálatot és ezeknél a szervezeteknél a kifogástalan életvitel ellenőrzés szükségességét nem vizsgálta tanulmány, az eddig megjelent írások a Nemzeti Védelmi Szolgálat és kiemelten a rendőri korrupció szemszögéből vizsgálták, közelítették a témát. E tekintetben próbál újat nyújtani a tanulmány.