(untitled) (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A cikk megkísérli számba venni és bemutatni az EU-tagállamok bűnüldöző hatóságai közötti határokon átnyúló bűnügyi adat- és felderítési információcsere legjelentősebb dilemmáit és kihívásait, amelyekkel a területen dolgozó bűnügyi állomány jelenleg szembesülhet. Módszertan: A vonatkozó jogszabályok, ajánlások és legjobb gyakorlatok mellett a tanulmány – a szerző rendőrségi szakemberként szerzett személyes tapasztalatai alapján, kiegészítve az uniós bűnüldöző közösség tagjainak meglátásaival – leírja és bemutatja a mai nemzetközi rendőrségi együttműködés különböző kihívásait. Megállapítások: Az EU bűnüldözési információcseréje a globalizációnak és a fokozatos információs és kommunikációs technológiai fejlődésnek köszönhetően átalakulóban van. Az intézményesített határokon átnyúló bűnügyi adat- és bűnüldözési információcsere fejlődésének lépést kell tartania a bűnözés világával, és tükröznie kell a szakpolitikai terület érzékeny jellegéből eredő kihívásokat, ahol bármilyen érdemi fejlődés csak a bűnüldözési ágazat innovációjával és kapacitásépítésével érhető el. Érték: Ez a pillanatfelvétel strukturált áttekintést nyújt, és felhívja a figyelmet a nemzetközi bűnüldözési információcsere összetettségére és ellentmondásaira, amelyekkel a politikai döntéshozóknak és a rendvédelmi szakembereknek napjainkban szembe kell nézniük a határokon átnyúló bűncselekmények sikeres megelőzése, felderítése és kivizsgálása érdekében.