(untitled) (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: A kétrészes tanulmány első fele bemutatja a daktiloszkópiai nyomkutatási módszerek közül a fizikai nyomkutatás eszközeit és eljárásait, azok csoportosítását, rövid történetét, fejlődésének tendenciáit. Módszertan: A dolgozat az utóbbi évtizedben megjelent legjelentősebb külföldi szakkönyvek, illetve több tucat szakcikk feldolgozásával azok szintézisét végzi el. Megjelennek benne korábban publikált saját kutatási eredményeim is. Megállapítások: Az úgynevezett fizikai nyomkutató módszerek mind a mai napig töretlenül fejlődnek. A 19. század vége óta használt porokat is mind a mai napig fejlesztik. A VMD-módszer (fémgőzölés) az utóbbi egy-két évben reneszánszát éli azt követően, hogy a hetvenes évek végére az újabb módszerek egyszer már kiszorították. Érték: A hazai szakirodalomban ilyen alapos áttekintés régóta nem született a témában.