(untitled) (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: A rendvédelmi szakemberek edukációjának fontos területe a fizikai felkészítés. A klasszikus kiképzés ma már kiegészül a rendvédelmi testnevelés órákon átadott, edzéshez, életmódhoz kapcsolódó ismeretek közvetítésével. A következő lépés a technikai eszközök bevonása a felkészítésbe. Dolgozatunk célja, hogy bemutassuk a BEMER érterápiás eszközt és lehetséges alkalmazását a rendészeti szakemberek fizikai felkészítésében, rehabilitációjában. Módszertan: A BEMER érterápiás eszköz hatékonyságát klinikai kutatások bizonyítják. Jelenleg elsősorban a gyógyászatban (mikrokeringés javításában, fájdalom csökkentésében, magas vérnyomás és csonttörések kezelésében) és a sportban (bemelegítésben, sérülések megelőzésében és kezelésében, illetve a teljesítményfokozásban) alkalmazzák ezt a készüléket. Cikkünkben módszerként a szakirodalomban található és témánkhoz – a rendvédelmi szakemberek fizikai felkészítéséhez – köthető kutatásokat dolgoztuk fel. Megállapítások: Mindennapjainkban megjelentek a korábban csak a gyógyászatban használt rehabilitációs és mérőeszközök. Felhasználóbarát kialakításuk és biztonságos működésük lehetővé teszi, hogy megfelelő szakember útmutatásai alapján bárki használhassa őket. Azt gondoljuk, hogy a rendvédelmi szakemberek felkészítésében is helye van az okoseszközöknek, a rehabilitációs eszközöknek, közöttük a BEMER-nek is. Dolgozatunkban bemutatjuk azokat a területeket, ahol hatékonynak gondoljuk az érterápia alkalmazását. Érték: Véleményünk szerint a BEMER segíti a rendvédelmi dolgozók fizikai teljesítményének javítását. Alkalmas a sérülések utáni rehabilitációra is. Javasoljuk az eszköz rendszerbe állítását először a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, ahol az egyetemi polgárok számára tennénk elérhetővé ezeket a kezeléseket. Kutatásaink iránya, további okoseszközök (okosóra, testtömegösszetétel mérő, élettani adatokat regisztráló mellkaspánt stb.) beszerzése és használata, amelyek új utakat nyitnak meg a rendvédelmi szakemberek fizikai felkészítésének területén.