(untitled) (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: 2018. július 1-jétől a magyar büntetés-végrehajtás életében egy újabb innováció segíti a fogvatartottak, hozzátartozóik és az állomány mindennapjait. Ez a nóvum a fogvatartotti kapcsolattartás egyik legfontosabb elemét tette biztonságossá, kényelmessé és moderné: a csomagfogadást. A zárt láncú csomagküldési rendszer, azaz a webshop számtalan előnyével együtt az egyik legsikeresebb kapcsolattartási forma lett az elmúlt három évben. Jelen tanulmány igyekszik górcső alá venni a rendszer működési és jogi hátterét, előnyeit, kihívásait, és az elmúlt három év tapasztalatait. Továbbá mindezeket a büntetés-végrehajtás elsődleges és legfontosabb feladatának tükrében vizsgálja: a biztonság érvényesülésén keresztül. Módszertan: A tanulmány első része részletesen bemutatja az adott jogintézményt és gyakorlati megvalósulásának célját, elemeit, működési módját, majd részletesen elemzi statisztikai módszerekkel a jogintézmény által érintett tiltott tárgyak alakulását az említett időszakban. Megállapítások: A tanulmány célkeresztjébe helyezett zárt láncú csomagküldési rendszer célja nemcsak a praktikum volt, hanem az évek óta fennálló tiltott tárgyak magas arányának megtörése. A tanulmány megvizsgálta ennek a reintegrációs eszköznek a biztonság e területére vonatkozó hatásait, valamint a jogalkotói elvárásokat, és minden kétséget kizáróan számadatokkal igazolta, hogy a webshop kimutathatóan csökkentette a tiltott tárgyak bv. intézetbe történő bejutását. Érték: Ezen jogintézmény biztonsági szempontú elemzése és annak nyilvánosságra hozatala korábban magyar rendészettudományi folyóiratban még nem történt meg. Ezt az űrt kívántuk betölteni, illetve a jövőben tervezzük a téma gazdasági/financiális aspektusait is górcső alá venni.