Széchenyi Ödön, a magyar és a török tűzoltóság megszervezője (Belügyi Szemle, 2020)
Széchenyi Ödönnek sokat köszönhet a magyar tűzoltás ügye. A sokoldalú gróf áldásos szervezőtevékenysége nyomán 1870-ben létrejött a pesti önkéntes, majd vele szinte egy időben a hivatásos tűzoltóság. Neve bejárta Európát és híre eljutott a török szultán udvarába is, aki a grófot 1874-ben a konstantinápolyi tűzoltóság megszervezésével bízta meg. Széchenyi többé nem tért haza, hanem a török társadalom megbecsülésétől övezve közel fél évszázadon keresztül, 1922-ben bekövetkezett haláláig, szolgálta a konstantinápolyi tűzvédelem ügyét.