A Massachusetts állambeli Norfolki Börtön működésének kriminálpedagógiai gyökerei (Belügyi Szemle, 2019)
Howard B. Gill kilencven évvel ezelőtt az Egyesült Államok Massachusetts államának Norfolk városában egy új börtön fizikai és büntetőfilozófiai alapjait rakta le, amely a mai napig is működik. A börtön alapítójának büntetésről alkotott kriminálpedagógiai nézetei és az azok alapján létrehozott fogvatartotti tanács, valamint a kialakított fogvatartotti alkotmány működése időtálló, egyszersmind a jövőbe mutató. E példát mutatja be a szerző.