A biztonsági, magánbiztonsági igények tükröződése a német felsőoktatásban (Belügyi Szemle, 2026)
Cél: A tanulmány elkészítésének célja a biztonsági, magánbiztonsági kérdésekkel összefüggő németországi felsőoktatási szakok vizsgálata, párhuzamot vonva egyes magyarországi sajátosságokkal.Módszertan: A publikáció a biztonsági, magánbiztonsági kérdésekkel összefüggő németországi felsőoktatási szakokat vizsgálja, párhuzamot vonva egyes magyarországi sajátosságokkal. A szerzők bemutatják a német képzés felépítését, a fontosabb meghirdetett szakokat, egyes felvételi követelményeket.Megállapítások: Az olvasó betekintést nyer a felkészítések általános rendszerébe, a fontosabb modulokba, a számonkérés módszereibe, óra- és kreditszámokba, mintaként megismerheti egy külföldi egyetem tipikus felkészítési helyzetét ezen a szakmai területen.Érték: A tanulmány szerzői a magánbiztonság átfogó tudományos kutatásához, a nemzetközi gyakorlatok feltérképezéséhez kíván hozzájárulni, felismerve annak tényét, hogy a kutatott téma a rendőri működés folyamatosan időszerű kérdése, ugyanis a rendőrség működésében az elmúlt két évtized számos, addig nem tapasztalt helyzetet eredményezett. A feladatok és elvárások mennyiségi és minőségi átalakulása a biztonság megteremtésének és fenntartásának állami és nem állami szereplői közötti kapcsolat átértékelését is szükségessé teszi. A tanulmány ezen tevékenység tanulmányozásához nyújt segítséget.