Az elterelés és/vagy börtönből való szabadulás (Katherine Beckett cikkének ismertetése). Diversion and/as decarceration (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A recenzió szerzője célként tűzte ki, hogy bemutassa a tömeges bebörtönzés és kriminalizálás alternatív megközelítéseként az Amerikai Egyesült Államokban alkalmazott büntető igazságszolgálatatás rendszerén kívüli elterelési modelleket, továbbá részletesen megvizsgálja az azokkal kapcsolatos előnyöket és hátrányokat.Módszertan: Az ismertetett mű szerzője az elterelési modellek elemzését a bírósági elterelési módszerek, különösen a drogbíróságokról szóló másodlagos források, szakirodalmak áttanulmányozása, valamint a Seattle és más városokban működő, úgynevezett LEAD-modell elsődleges kutatása és elemzése alapján végezte. Mindezen túlmenően megfigyeléseket, egyéni és fókuszcsoportos interjúkat végzett.Megállapítások: Az elemzések alapján az alkalmazott modellek önmagukban nem képesek tökéletes megoldást találni a felvetett problémakörre, ugyanakkor rávilágít az alapproblémát jelentő összetett intézményi és társadalmi problémákra.Érték: A különböző elterelési modellek közül a cikk szerzője ismerteti azok előnyeit és fontosságát.