A Disaster Victim Identification – az Interpol speciális részlege: A legjobbak közé tartozunk, de fejlődnünk nekünk is kell! (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: A Disaster Victim Identification (DVI) a tömegszerencsétlenségek, katasztrófák, terrorcselekmények áldozatainak azonosítását jelenti. A válságkezelés szemszögéből egy apró, de annál fontosabb momentum, hiszen a médiát, ezen keresztül a lakosságot is az érdekli, hogy a bekövetkezett incidenst, ahol többen életüket veszítették, mi vagy ki okozta, a rendszer hogyan és milyen gyorsan reagált az eseményre, mennyi áldozatot azonosítottak. Az áldozatok mennyit szenvedtek, hogyan haltak meg, ha még nem azonosították őket, mikorra fogják azonosítani, hogyan bántak a hozzátartozókkal, mikor állítják helyre a rendet, és mindez mennyibe került. Ezen kérdésekre a válaszokhoz az információkat – a nyomozási adatokon kívül –, az azonosítást, a mentesítést, helyreállítást végző szakegységektől várhatják a kommunikációs szakemberek, tehát ezen tevékenységeket mindenképp szervezetten, magas minőségben kell végrehajtani.Módszertan: A tanulmány leíró jellegű elméleti kutatás.Megállapítások: Bármely fejlett állam nagy presztízsveszteséget szenved el, ha nem képes az egységes nemzetközi normáknak megfelelő áldozatazonosítási tevékenység elvégzésére. Az Interpol DVI alapvető filozófiája: interdiszciplináris megközelítés, szabványosított eljárások, előkészület a szervezés és képzés vonatkozásában, illetve a kegyeleti és emberiességi szempontok tiszteletben tartása.Érték: A tanulmány olyan érdekes témát dolgoz fel, amely a szélesebb közvélemény körében is érdeklődésre tarthat számot, de az olvasók, a kutatók és a hallgatók is profitálhatnak a feldolgozásából, jó vitaindító lehet.